Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, December 5, 2009

Hudud dan Qisas di Malaysia? Jauh panggang dari api

Semalam penulis sempat berbual2 dengan Prof Madya Dr. Hashim, on the way hantar beliau ke airport selepas habis sesi pertemuan yang terakhir sebelum final exam 2 minggu lagi. Topik yang agak berat, sesuai dengan subjek Fiqh Jenayah yang beliau tutorkan. Penyelia kepada student2 master untuk buat PHD seperti Dr. Ahmad Muhammad Husni......seronok berdamping dengan orang2 hebat ni, terasa diri begitu kerdil dan dhaif dengan perbezaan ilmu yang cukup jauh. Jika begitu perasaan terhadap makhluk, maka lebih2 ta'jub lagilah kepada Sang Khaalid.....subhanallah...

Hasil perbualan, (dengan izin) dapatlah penulis rumuskan bahawa 'Hala tuju Undang2 Syariah di Malaysia, ibarat jauh panggang dari api'.....manakan tidak, hasil kajian yang beliau buat, hanya 30% sahaja umat Islam di Malaysia menjaga solat mereka.....bayangkanlah jika perkara fardiyyah sebegitu tidak dijaga, mustahil untuk menegakkan undang2 syariah yang lebih global yang menuntut setiap juzuk dalam masyarakat memahaminya secara mendalam. walaupun nampak seperti ada kebangkitan kesedaran Islam seperti bertambahnya gadis memakai tudung, tapi bukti secara ilmiah menyatakan sebaliknya, ramai perempuan bertudung melakukan maksiat, ramai yang ditangkap khalwat atau mengandung anak luar nikah, jadi ukuran sebegitu tidak boleh diguna pakai kerana ia hanyalah adat atau fesyen semata2.

Menceritakan kisah Al-marhumah, dia turut bersimpati dan menyatakan jika menurut Syariah, anak-anak arwah lebih terbela. Malah ada banyak tesis student master bawah seliaannya membuat pendedahan bahawa nasib mangsa2 kemalangan jalanraya di Malaysia kini tidak mendapat pembelaan secara adil, bayangkan anak yang kehilangan ibubapa dalam kemalangan dengan lori tidak dapat apa2 habuan, hanya pemandu lori dipenjara 2 tahun setengah kerana didakwa cuai.....adilkah undang2 yang ada sekarang? undang2 berpaksikan Lord Reid?

Beliau bersetuju dengan pendapat penulis bahawa undang2 yang ada sekarang tidak dapat mengekang jenayah, beliau memasukkan unsur perlaksanaan atau penguatkuasaan yang longgar sebagai satu faktor tiadanya keadilan, beliaupun hairan....macam2 cara orang nak tolak undang2 Islam....dari pak2 menteri, bini2 menteri, hinggalah orang awam tapi dalam masa yang sama mendakwa undang2 yang ada sekarang tidak berapa adil.....mereka lebih kesiankan penjenayah, tapi tidak tengok orang yang jadi mangsa.

Perbualan kami berakhir dengan pesan beliau supaya jangan mudah luntur dalam perjuangan itu walaupun nampak seperti satu 'dongengan'.......sebab sudah terbukti suatu masa dahulu Undang2 Syariah mencipta kehebatan dalam sebuah negara, dan sesuatu yang menyemarakkan harapan penulis......dia berjanji akan meng'highlight'kan kes ini dalam forum, seminar dan konferens kebangsaan yg beliau sertai......alhamdulillah

5 comments:

Aben said...

tegak kan undang2 islam kembali...
bro...saye sokong...

alhamdulillah...

author faethal said...

Ana sokong Ben Sedqi..

maiyah said...

sy pun sokong :)

Ben Sedqi said...

Aben: kalau kerbau musnahkan tanaman, kena ta'zir atau diat ganti rugi, barulah adil kepada mangsa dan jadi pengajaran kpd pengembala yg cuai jaga ternakan mereka....huhu

Ben Sedqi said...

faethal&kak maiyah: sokong Ben Sedqi selagi Ben Sedqi berjuang atas agama Allah.....takbir!!!

PENAFIAN........

.....AWAS.....
Blog ini mungkin mengandungi entri2 berunsur provokatif, fakta2 sulit dan lain2. Blogmaster bertanggungjawab sepenuhnya ke atas blog ini TETAPI tidak akan bertanggungjawab kepada sebarang kerosakan harta dan nyawa atau ancaman undang2 jika entri2nya di'copy paste' oleh orang lain. Anda buat, anda tanggung! Blog ini juga bukan untuk berseronok2, tapi atas kesedaran bahawa kami TIDAK TAKUT kepada sebarang halangan untuk mencari keadilan........