Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, December 18, 2009

Hijrah dan perjuangan

Bismillahiwalhamdulillah....sola tuwas salam 'ala saidina Muhammad wa ashabihi kullukum ajma'in....Kullukum raa'in wakullukum mas'uulun 'ala ra'yatihi....wama khalaqal ins wal jin illa liya'budu ilallah, rabbal 'alamin wal maliki yaumiddin.....

TIDAK dinamakan hijrah jika masih menyokong toghut, malah tidak dinamakan muslim yang mukminin jika masih menyokong undang2 yang melindungi kezaliman. ramai yg dapat diperhatikan mereka yang inginkan Islam, tapi bila dibacakan ayat2 Allah...mereka berpaling, mengintai2 mana satu ayat yg betul dengan kehendak mereka barulah mereka ikut. tebalnya sikap ragu2 kepada Al-quran padahal permulaan bacaan Allah sudah sebut....."zaalikal kitaabulaa raibafiihi, hudan lilmuttaqiin...."

apakah kita ingat kita lebih bijak dari Allah? apakah kita ingat kita lebih hebat dari Allah? sudah pasti jawapan mulut mengatakan tidak, tapi cuba tengok perlakuan kita, orang di sekeliling kita...mengaku beragama Islam, tapi cuma ambil sedikit sahaja ajaran dari Al-quran, sedang yang lain ditinggalkan...udkhulu fis silmi kaaafah!!! bohong kata mereka....puu anfusakum wa ahlikum naara!!! aku sembahyang, mana boleh kau kata aku masuk neraka...rasulullah s.a.w pengsan, menangis dan tidak berkata2 dgn sahabat selama 3 hari kerana sikap kitalah! sikap yg baginda nampak akan menempah neraka.....Allahu rabbi!

sikap bodoh sombong....jahil murokkab....berlagak pandai tapi tidak tahu bahawa kita sesat....sesat dalam terang! bukan nak terima teguran, tapi siapa yang menegur dicaci maki dan dipulaukan....kita ingat kita sembahyang sudah lepas? kita ingat kita puasa sudah lepas? pergi haji sudah lepas?.....ingatan yang tak betul!!! berapa ramai yang sembahyang tapi masuk neraka?.....siapa kata? Allah kata..."fawailullil musolliin, allaziinahum ansolaa tihim saahun....."

masya-Allah...kita ingat kita tidak akan disoal, kita ingat kita akan terlepas dengan menjaga solat sahaja....rupanya tidak, segala tindakan kita akan disoal, amal perbuatan kita akan disoal, itu bukan kata2 politikus! tapi kata2 Allah! sedarkah bahwa selama ini kita sedang melobi dosa yang teramat banyak? dosa kerana tidak menyokong ayatullah! dalam Al-quran, orang yang mencuri kena apa? orang minum arak kena apa? pembunuh kena apa? semua itu ada dalam Al-quran! bukan kata2 pemimpin politik! duduk dan bacalah....ayat dan terjemahannya sekali, kemudian fikir.....betapa jauh kita terpesong!

ada pula kata2..."itu al-Quran 1400 tahun dahulu.....cakap pasal unta, bukit bukau tanah gersang...." astghfirullah...wa astghfirullaha 'alaihi....sebab itu kena duduk dan baca dulu, tengok terjemahan satu2 sebab kita orang 'ajam....lepas tu kalau keluar kata2 "ek eh...ye lah! oooo.... macam tu!...." dari mulut dia, saya nasihatkan supaya dia hantukkan kepala ke dinding 14 kali sebab sbelum ini dia meragui al-Quran...

al-Quran itu hidup, tidak pernah ketinggalan zaman....macam mana tahu? bila kita baca, dia bercerita sekitar hidup kita, malah lebih jauh lagi.....ombak lautan yang berlapis2, pertemuan dua lautan yang tidak bercampur, susun atur rezeki semua benda, merancang kehidupan dan kematian....tempat kita bukan di bumi, tempat kita di syurga, sebab di situlah asal kejadian kita, kenapa diturunkan ke bumi? sebab disuruh kita menyembah Dia....kerana kesukaannya begitu, kurangkah kuasa-Nya kalau kita tidak sembah Dia? tidak sekali2....bahkan kitalah yang rugi, masuklah ke dalam neraka kerana orang ini telah berasimilasi dengan syaitan! kalau bumi ini tempat manusia, maka manusia tidak akan dimatikan....dan bumi ini tidaklah sempit

wafii anfusikum afala tubsiruun.........


Sunday, December 13, 2009

Esok 14 haribulan!!!

Esok genap 2 bulan dia pergi meninggalkan kami semua, tuhan saja yang tahu betapa kami semua merinduinya, tapi apakan daya.....rindu sebagai seorang hamba yang tidak layak merungut apa2 terhadap tuannya. Esok aku akan lakukan sesuatu.....sesuatu yang menyatakan bahawa kami tidak pernah berdiam diri......sesuatu yang menceritakan yang kami bergerak dalam diam......sesuatu yang membuktikan kami mara setapak lagi untuk mencari keadilan!

Terkadang terfikir juga dibenak ini, manusia jenis apakah yang sehingga sekarang satu maklumat hatta aduan polispun masih belum dibuat dari pihak mereka, susah sangatkah hantar wakil untuk membuat pengakuan? mana pergi tuan punya 'mesin pembunuh' itu? yang pandu....yang berlagak itu adiknya.....bukan tuan empunya kereta! akal apakah yang kamu orang sedang mainkan sekarang? muslihat apa yang kamu sedang runding dengan peguam setan kamu itu?

Wednesday, December 9, 2009

Patah Tidak Akan Tumbuh, Hilang Tidak Akan Berganti

Melihat anak saudaraku termenung, seolah-olah aku memahami apa yang ingin disampaikannya. Foto ini diambil sehari sebelum raya haji tempoh hari. Kata2 bidalan "patah tumbuh hilang berganti" tidak pernah dan tidak akan terpakai dalam kamus hidupnya. Sebab yang patah itu bukan dahan, yang hilang itu bukan emas permata. Tidak ada pujukan untuk mengubat hati yang patah, tidak ada ganti yang boleh mengambil tempat Umminya.

Sudah suratan dia terpaksa berpisah dengan Umminya dalam usia begini. Perpisahan yang kekal abadi. Nyawa insan tersayang diragut oleh manusia berperangai binatang. Yang menganggap nyawa orang lain seperti cebisan sampah di tepi jalan. Manusia yang ego dan sombong....juga dari keluarga yang tidak pernah mengakui kesilapan diri. Si bapa yang kepala angin dan si abang yang tidak berhati perut, adakah semua benda di dunia ini boleh dibeli dengan wang ringgit?

Seberapa banyak manapun harga ganti, tidak pula mereka sanggup gantikan jumlah itu untuk satu nyawa dari keluarga mereka!.....apa yang wajar digelar mereka ini? Keluarga Banjingan? Keluarga Setan?.......gelarlah sesuka hati yang selayaknya untuk mereka, yang pasti perlakuan keluarga itu tidak sama atas apa yang telah mereka buat terhadap Umminya!

Saturday, December 5, 2009

Hudud dan Qisas di Malaysia? Jauh panggang dari api

Semalam penulis sempat berbual2 dengan Prof Madya Dr. Hashim, on the way hantar beliau ke airport selepas habis sesi pertemuan yang terakhir sebelum final exam 2 minggu lagi. Topik yang agak berat, sesuai dengan subjek Fiqh Jenayah yang beliau tutorkan. Penyelia kepada student2 master untuk buat PHD seperti Dr. Ahmad Muhammad Husni......seronok berdamping dengan orang2 hebat ni, terasa diri begitu kerdil dan dhaif dengan perbezaan ilmu yang cukup jauh. Jika begitu perasaan terhadap makhluk, maka lebih2 ta'jub lagilah kepada Sang Khaalid.....subhanallah...

Hasil perbualan, (dengan izin) dapatlah penulis rumuskan bahawa 'Hala tuju Undang2 Syariah di Malaysia, ibarat jauh panggang dari api'.....manakan tidak, hasil kajian yang beliau buat, hanya 30% sahaja umat Islam di Malaysia menjaga solat mereka.....bayangkanlah jika perkara fardiyyah sebegitu tidak dijaga, mustahil untuk menegakkan undang2 syariah yang lebih global yang menuntut setiap juzuk dalam masyarakat memahaminya secara mendalam. walaupun nampak seperti ada kebangkitan kesedaran Islam seperti bertambahnya gadis memakai tudung, tapi bukti secara ilmiah menyatakan sebaliknya, ramai perempuan bertudung melakukan maksiat, ramai yang ditangkap khalwat atau mengandung anak luar nikah, jadi ukuran sebegitu tidak boleh diguna pakai kerana ia hanyalah adat atau fesyen semata2.

Menceritakan kisah Al-marhumah, dia turut bersimpati dan menyatakan jika menurut Syariah, anak-anak arwah lebih terbela. Malah ada banyak tesis student master bawah seliaannya membuat pendedahan bahawa nasib mangsa2 kemalangan jalanraya di Malaysia kini tidak mendapat pembelaan secara adil, bayangkan anak yang kehilangan ibubapa dalam kemalangan dengan lori tidak dapat apa2 habuan, hanya pemandu lori dipenjara 2 tahun setengah kerana didakwa cuai.....adilkah undang2 yang ada sekarang? undang2 berpaksikan Lord Reid?

Beliau bersetuju dengan pendapat penulis bahawa undang2 yang ada sekarang tidak dapat mengekang jenayah, beliau memasukkan unsur perlaksanaan atau penguatkuasaan yang longgar sebagai satu faktor tiadanya keadilan, beliaupun hairan....macam2 cara orang nak tolak undang2 Islam....dari pak2 menteri, bini2 menteri, hinggalah orang awam tapi dalam masa yang sama mendakwa undang2 yang ada sekarang tidak berapa adil.....mereka lebih kesiankan penjenayah, tapi tidak tengok orang yang jadi mangsa.

Perbualan kami berakhir dengan pesan beliau supaya jangan mudah luntur dalam perjuangan itu walaupun nampak seperti satu 'dongengan'.......sebab sudah terbukti suatu masa dahulu Undang2 Syariah mencipta kehebatan dalam sebuah negara, dan sesuatu yang menyemarakkan harapan penulis......dia berjanji akan meng'highlight'kan kes ini dalam forum, seminar dan konferens kebangsaan yg beliau sertai......alhamdulillah
PENAFIAN........

.....AWAS.....
Blog ini mungkin mengandungi entri2 berunsur provokatif, fakta2 sulit dan lain2. Blogmaster bertanggungjawab sepenuhnya ke atas blog ini TETAPI tidak akan bertanggungjawab kepada sebarang kerosakan harta dan nyawa atau ancaman undang2 jika entri2nya di'copy paste' oleh orang lain. Anda buat, anda tanggung! Blog ini juga bukan untuk berseronok2, tapi atas kesedaran bahawa kami TIDAK TAKUT kepada sebarang halangan untuk mencari keadilan........