Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, June 20, 2010

Seksyen 41

seksyen 41. (1) : "Mana-mana orang yang memandu suatu kenderaan motor di jalan
dengan melulu atau dengan kelajuan atau dengan cara yang, setelah
mengambil perhatian tentang segala hal keadaan (termasuk jenis,
keadaan dan saiz jalan, dan kesesakan lalu lintas yang dijangkakan
yang ada atau mungkin ada di jalan itu, adalah merbahaya kepada
orang awam, menyebabkan kematian mana-mana orang adalah
melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak
melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak
melebihi lima tahun atau kedua-duanya."

Berbahagialah kamu wahai Yusri, masuk penjara je.....makan, pakai, orang bagi...tidur, bangun orang jaga, dalam tu ada sekolah, keluarga boleh datang melawat, maksimum 5 tahun je, kalau dapat 'anjing' baka baik yang kuat menyalak kat mahkamah, boleh kurang lagi tempoh tu kepada dua atau tiga tahun. Silap2 dapat tukar ke syeksen 42, tiada penjara, cuma denda sahaja, maksimum 10 ribu.....hmmm....10 ribu, perkara kecik je untuk keluarga korang....ibarat hilang 20 sen, cucuh not 50 buat cari. aset keluarga korang cecah ratusan ribu. atau mungkin jutaan!! bapa pemilik wisma korporat....eksport import keluar negara biasa......abang ada kilang sendiri, 600 meter persegi! pekerja ratusan orang, rumah.....kereta, 5-6 buah, setakat denda 10 ribu? cabut sport rim kereta lexus tu je bagi....

Lihatlah dunia kepada ketidak adilan ini. Undang2 kafir dari perlembagaan kafir. undang2 yang membela penjahat, buktinya penjara sekarang penuh sesak kerana terlampau ramainya orang jahat. lepas tu sibuk pula penegak2 kezaliman memikirkan kebajikan para banduan ini. maka yang terbaru sistem parol dipilih, banduan dibebaskan awal di bawah pengawasan para pegawai, banduan2 diberikan kerja di kilang2.....sistem yang telah gagal di Amerika dan Australia tetapi Malaysia kutip ambil.....macam biasa, kesannya kita tengok la 50 tahun akan datang....biasalah bila gagal yang dikutip, ambil yang lain pula, rakyat yang bodoh tetap ikut....dan ikut....dan ikut....

2 comments:

maiyah said...

serah pd Allah, byk berdoa agar keadilan akan terbukti.. insyaAllah..

Ben Sedqi said...

siapakah yang dapat lari dari perhitungan Allah?

PENAFIAN........

.....AWAS.....
Blog ini mungkin mengandungi entri2 berunsur provokatif, fakta2 sulit dan lain2. Blogmaster bertanggungjawab sepenuhnya ke atas blog ini TETAPI tidak akan bertanggungjawab kepada sebarang kerosakan harta dan nyawa atau ancaman undang2 jika entri2nya di'copy paste' oleh orang lain. Anda buat, anda tanggung! Blog ini juga bukan untuk berseronok2, tapi atas kesedaran bahawa kami TIDAK TAKUT kepada sebarang halangan untuk mencari keadilan........