Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, January 9, 2010

Hebatnya dugaan dunia ini
Oh… Tuhan padamu ku pohon
Lindungilah kehidupanku
Dari kacamata aku melihat
Berbagai watak yang dilakonkan oleh manusia
yang berperanan di pentas dunia sandiwara
Walau apa dilakonkan oleh setiap manusia
Pasti mendapat balasan Dari yang maha esa
Menusuk tubuh berdarah…
Sakitnya tiada terkira
Tempat kita pasti
Tak tersedar meresapi ke pusar keinsanan
Membibitkan titis-titis sepekat warna darah dan dosa
Tak tersedar meresapi ke pusar ke insanan Menguntum gerigis besi kaca dan pawakaDi dalam gerimis penuh rahmat Dia tersentuh Cendawan akrab Sesegar pagiNan permai damaikanPedoman Ikhtiar dan arah pejuangan

Thursday, January 7, 2010

Dulu, aku bukan begini!

yg telah pergi redhalah akan pemergiannya..dan buangkan perasaan dendammu, dan berserahlah kpd Allah akan hukumannya jika dia bnr2 bersalah, bkn begini crnya..menanam segenap perasa dendam untuk melepaskdan nafsu amarah dan pujukkan dendam. bila ianya disemarakkan..peribadi menjadi tajam,liar..dan penuh dngn hasat kedendaman..apa dpt? bknkah memakan peribadi dan iman sndri pula.. maka redha shja..berdoa muga allah berikan keadillan yg seadilnya..mulakan hdp baru.hentikan dendam demi kehidupan yg lbh sihat, ya,ckp mmg senang.bukan aku yg merasa..namun ingt la,ini cuma kemalangan..namun sejauh mana cuma nya..biar Allah yg menentukan.. kte redha shja akan keputusan Allah..jika demikian kita..maka hati lbh bersih,jiwa lbh tenang,dan hpd lbh bahagia..insyarallah dunia akhirat, maka hentikan memprotes akan kisah lalu..seolah-olah tidak mahu menerima takdir pula..mula redha dan mula hapuskn dendammu, dan biar Allah shja yg mengadilinya..itu lbh adil untuk semua..dan hentikan kesedihanmu,dendammu,protesmu,spya akhlakmu lebih halus dan digemari rmi, digemari rmi krna mendekati sifat2 sunnah yg diajar oleh rasulullah..muga engkau tabah akan dugaan ini..Aku tau engkau kecewa..aku jg kecewa.."

Mesej yg tertera pada shoutbox oleh saudara/i yg menggelarkan diri sebagai 'Insaf', tiada link atau nama sebenar, sekali tengok ingatkan spam, tapi bila di teliti....memang ada kebenarannya,
terima kasih saudara/i 'Insaf'......dan memang itulah yg cuba aku buat untuk menukar marah dan dendam itu kepada sifat yang positif......mungkin kepada berani dan tegas!... bukan tidak ada musibah datang sebelum ini, tapi ujian yang satu ini amat besar impaknya. Memang benar kata nabi, "marah itu boleh memakan amalan seperti api membakar kapas"......dendam itu jauh daripada hidayah Allah....aku takut kalau mati dalam keadaan tercabut hidayah, bagaimana keadaannya?

Anggaplah entri2 aku sbelum ini dari orang yg terganggu perasaannya. Aku harus mengaku, itu bukan ajaran Islam yg sebenar. Islam itu sejahtera, Islam itu rahmat, Islam itu suci, cuma jiwa ini sahaja yg memberontak. Berperang antara redha dan dendam, kecewa dan insaf. Redha tanpa bertindak apa2, melontar jauh2 perasaan ego.......dendam ingin membalas, membenam segala rasional, tidak pernah memikirkan orang lain hatta rayuan isteri sendiri.....kecewa apabila kuasa tidak sejauh impian.....insaf kerana bermain dengan akidah.

Aku tahu, aku tidak mampu mengubah kejadian tapi mungkin boleh mengubah keadaan. Aku tidak tahu di mana ingin bermula, sebab keadaan dibentuk oleh sistem, sistem yg amat kompleks dan besar.....dari bawah hingga atas. Aku tidak tahu 'menari', aku cuma tahu kata hati......dan itu perlu aku ubah kerana kata hati tak akan ke mana, bukan sahaja merosak diri dan mengundang kebencian orang, keluarga sendiri juga hampir diabai....malah diri sendiri turut dibenci, kerana dulu....aku bukan begini!


Tuesday, January 5, 2010

Kepincangan itu ketidak adilan

Sudah agak lama tidak mencoret, sudah agak lama menyepi dari dunia online, bukannya apa...sekadar mencari sedikit ruang bermuhasabah dan 'berbicara' dengan Sang Pencipta segala kejadian, bertafakur mencari fikrah yang sebenar-benar menepati kehendak-Nya. Bukan semata-mata menghalalkan semua cara untuk mencapai matlamat seperti puak2 Herald. Nampak sangat agama mereka boleh diubah2 dan dipinda2 sesuka hati. Perjuangan tetap perjuangan, walau nampak kelam dan berbalam, dibatasi oleh ruang waktu dan karenah manusia. Terkadang terasa sepi keseorangan, tanpa bantuan serta dorongan.....nyatanya dunia ini penuh dengan ketidak adilan, ketidak adilan yang dicipta oleh manusia.

Aku berjaya menjejaki dan menekan orang yang bertanggungjawab untuk membuat laporan polis, timbul persoalan, siapakah mereka dengan polis itu? sebab jika dalam masa 24 jam tidak tampil membuat laporan, tambahan pula melibatkan kematian, waran tangkap akan dikeluarkan! Keronikah di sana? Nak dapatkan maklumatpun bukan main susah, takkan semua benda nak rujuk Bukit Aman......marah pulak orang di sana! Secara tidak sengaja aku telah berikan satu bukti ketidak adilan yang berlaku. Depan mata, nak tangkap....tangkaplah, nak penjara....penjaralah......memang zaman ini orang yang ingin mencari keadilan seolah2 menggengam bara api, terlalu banyak 'fasaadah' dalam mu'amalat malaysian ini, yang celik membutakan mata, yang buta terus teraba2 tanpa usaha untuk mencari tongkat!

Friday, January 1, 2010

Ooooo.....dah masuk tahun baru eaa...

Tahun sahaja berganti baru tapi azam masih yang dulu. Azam untuk mencari siapa
PENAFIAN........

.....AWAS.....
Blog ini mungkin mengandungi entri2 berunsur provokatif, fakta2 sulit dan lain2. Blogmaster bertanggungjawab sepenuhnya ke atas blog ini TETAPI tidak akan bertanggungjawab kepada sebarang kerosakan harta dan nyawa atau ancaman undang2 jika entri2nya di'copy paste' oleh orang lain. Anda buat, anda tanggung! Blog ini juga bukan untuk berseronok2, tapi atas kesedaran bahawa kami TIDAK TAKUT kepada sebarang halangan untuk mencari keadilan........